Rendang Ayam

Bahan resep Rendang Ayam
  • 2 kg ayam (dipotong 10 hingga 15)
  • 20 biji cabai rawit (ditumbuk halus)
  • 100 gr kunyit (ditumbuk halus)
  • 2 biji kelapa (diambil santannya)
  • 2 sendok makan serundeng
  • 2 batang serai (dikupas)
  • 2 keping asam keping
  • garam secukupnya
Rendang Ayam

Cara Memasak Rendang Ayam
  • Masukkan ayam bersama bahan yang ditumbuk tadi dan serai. Tambah garam secukupnya.
  • Panaskan di dalam kuali atau periuk hingga air ayam kering.
  • Bila air ayam telah kering, masukkan santan dan biarkan hingga santan menjadi kental.
  • Aduk terus supaya tidak melekat.
  • Masukkan serundeng dan asam keping. Aduk hingga kuah jadi kering.
Lebih baru Lebih lama